Kender du reglerne om opkrævning af gebyrer?

Vi får under tiden spørgsmål fra vandværkerne om, hvor meget de må opkræve, når der for eksempel skal åbnes eller lukkes for vandet.

Der findes ikke en regel om åbne- og lukkegebyrer. I stedet læner vi os op ad Forbrugerombudsmandens udtalelser om, at gebyrer ikke må være urimeligt høje og skal svare til de udgifter, de skal dække.

 

De udgifter, der er forbundet med en åbne- og lukkesag, kan som bekendt være meget forskellige fra vandværk til vandværk. I nogle vandværker er det bestyrelsen selv, der håndterer en almindelig åbne- og lukkesag, i andre vandværker bruger man en ekstern VVS’er til at løse opgaven.

 

Herudover kan der også være forskel på, hvordan der rent praktisk lukkes for vandet ude på den enkelte ejendom. Nogle steder skal der blot drejes på stophanen, mens det andre steder kan være besværligt at komme til stophanen. Og i nogle tilfælde skal der graves ned til stikledningen uden for skel, fordi vandværket ikke kan komme ind til stophanen. Derfor kan der sagtens være forskel på åbne- og lukkegebyret i den samme kommune, da det kort sagt handler om, at åbne- og lukkegebyrer skal svare til de udgifter, der skal dækkes.

 

Anderledes tydelig er det, når det drejer sig om rykkergebyrer. Her siger loven, at vandværkerne er omfattet af renteloven, hvilket betyder, at de må kræve op til 100 kroner per sendte rykkerskrivelse. Og de må højst sende tre gebyrpålagte rykkerskrivelser.

 

Vil du vide mere?

Kontakt Rådgivningen

 

Tlf. 56 14 42 42

 

Mail: raad@danskevv.dk

Publiceringsdato: 10/05 2019