Vær opmærksom på virus

Mange vandværker kan styre driften via internettet fra hjemmecomputeren, tablets eller telefonen. Men det øger samtidig risikoen for computervirus og hackerangreb, hvis ikke it-sikkerheden er i orden. Læs her, hvad du kan gøre for at undgå virus.

Det gør driften nemmere, at vandværket kan styres og overvåges hjemmefra. I disse år advarer it-forskere og -firmaer om, at fjernadgangen til de avancerede computerprogrammer udgør at stadigt større sikkerhedshul, der øger risikoen for, at hackere i værste fald kan overtage styringen af eksempelvis en pumpe.  

 

Gode råd

Foretag en risikovurdering

Er der åbenlyse huller i vandværkets it-sikkerhed? Benyt evt. Dansk Industris vejledninger om it-sikkerhed.  

 

Skift password til vandværkernes it-systemer

Adgang til systemet skal helst ske i to faser ved hjælp af et ekstra engangspassword, som man kender fra nøglekortet til NemID.  

 

Opdater Windows og virusprogram

Slå automatisk opdatering til og sørg for at din firewall er aktiveret. Java og Adobe skal også opdateres.  

 

Segmenter computernetværket, så de forskellige systemer adskilles  

 

Begræns fjernstyring af vandværket

I kan stadig overvåge driften udefra, men være fysisk tilstede på vandværket for at ændre i driften. På den måde kan hackere ikke påvirke driften, selvom de tilraner sig adgang til systemet.  

 

Skift til en ’skrabet’ Windows-version I en såkaldt ’embedded’ Windows-version er mange unødvendige standardprogrammer fjernet, som alligevel ikke skal bruges på en computer, der kun skal bruges til et SRO-system. Det minimerer risikoen for kommunikationsfejl mellem SRO-systemet og Windows.   Søg professionel rådgivning eller kontakt SRO-leverandøren.  

 

Publiceringsdato: 18/03 2021